Moeite met het voeren van een sollicitatie gesprek? Ben je al vaak afgewezen?
Met deze handige tips vertrouwen wij erop dat je bij het volgende gesprek een betere kans maakt op een nieuwe baan!
De eerste indruk
Vanaf de eerste stap die je zet in het bedrijf vorm je al een beeld bij je mogelijke nieuwe werkgever. Zorg voor een goede lichaamshouding: Loop met rechte rug, schouders naar achter en borst vooruit. Kijk de persoon recht in de ogen aan en glimlach terwijl je de persoon tegemoet loopt. Vrolijke sollicitanten geven een positieve invloed op het gesprek. Stel jezelf netjes voor en zorg dat je weet met wie jij het gesprek gaat voeren en vraag naar deze persoon. Zorg dat je op de juiste tijd aanwezig bent en neem je curriculum uitgeprint mee.
Je voorbereiding
Verdiep je in degene met wie je het gesprek hebt en zoek informatie op linkedIn, Google, de bedrijfswebsite en Facebook (onthoudt het bedrijf zal dit ook bij jou doen! Lees eventueel ons artikel over jouw online reputatie.) Tijdens het gesprek kun je refereren naar iets dat je hebt gelezen over de persoon of zijn functie in het bedrijf, mensen praten over het algemeen graag over zichzelf. Verdiep je in het bedrijf en probeer specifiek te zijn over wat jij voor het bedrijf kan betekenen. Bedenk voorafgaand van het gesprek wat je competenties zijn en hoe je deze toepast op het werk of dagelijks leven. Heb je een aantal specifieke vragen voor het bedrijf? Schrijf de vragen op en neem de notitie mee naar het gesprek.
Geef een hand
Geef een hand op de juiste manier. Dat klinkt wat vaag dus ik zal je nader toelichten.
Een hele stevige hand geeft de indruk van dominantie, een slappe hand is ook niet aan te raden. Geef een rechte (op basis van gelijkwaardigheid) hand en zorg dat je geen zweethand hebt. Accepteer altijd een glaasje water want mocht je door de spanning een droge mond krijgen dan is dit gelijk opgelost!
Je bent uniek
Wees jezelf en ga niet te vrolijk of over actief doen. Probeer ondanks de spanning een rustgevende indruk te maken, ga dus niet met je been/voet wiebelen of steeds anders zitten. Tijdens het gesprek kun je het beste niet altijd zeggen wat de andere persoon wil horen, kom met eigen ideeën en onderwerpen. Niemand is perfect en ook jij niet, het toegeven van je mindere kanten laat zien dat je hier ook bewust van bent en hieraan kan werken. Persoonlijke werkdoelen zijn belangrijk en geven ambitie aan. Kwetsbaarheid is zeer krachtig en dit wordt dan ook gewaardeerd.
Vertel iets over jezelf en je thuissituatie hierdoor bouw je al snel een band op met de andere persoon, sharing is caring!
Je houding
Tijdens je gesprek moet je bewust blijven van je zit houding en je blik. Blijf recht zitten maar wel ontspannen, kijk je persoon tijdens het praten aan en blijf vrolijk. Ga niet met je armen over elkaar zitten want hierdoor creëer je afstand tussen jou en je gesprekspartner. Met geopende armen creëer je een open houding. De spanning maakt dit soms moeilijk maar houdt het vol. Neem de tijd met het geven van je antwoorden en praat niet aan een stuk door, blijven ademen er is tijd zat!
Het laten zien dat je soms even moet nadenken bij vragen is niet verkeerd of onzeker, het tegendeel juist, want het laat zien dat je serieus wilt antwoorden.
Wat wil je weten
Vergeet niet dat jij ook wil weten wat je toekomstige baan inhoudt. Het gesprek komt van 2 kanten, het bedrijf wil jou leren kennen en jij hun. Het bedrijf waardeert het als je interesse toont en ook vragen stelt betrekking tot de nieuwe baan. Zoals je eerder je werkdoelen en dromen hebt aangegeven kun je nu vragen of dit ook te realiseren is.
Zijn er speciale zaken waar het bedrijf rekening mee moet houden? Zoals een vaste vrije dag omdat je een kind hebt? Een bepaalde kwaal of ziekte die invloed kan hebben op je werk, meld dit dan in het 1ste of 2de gesprek. Dit is weer de kwetsbaarheid en eerlijkheid waar ik het eerder over had dat zeer wordt gewaardeerd.
Wij wensen je veel succes op je volgende sollicitatie!